'Onze vaatchirurgie is toekomstbestendig'
Gepubliceerd op: 25 februari 2022Het Slingeland Ziekenhuis heeft vier vaatchirurgen. Dick Scharn is één van hen. “Ik durf gerust te zeggen dat onze vaatchirurgie staat als een huis en toekomstbestendig is. We zijn gedreven vaatchirurgen, hebben de modernste apparatuur en werken nauw samen met andere disciplines.”
“Als vaatchirurgen worden we goed ondersteund door de leiding van het ziekenhuis, die het belangrijk vindt om te investeren in vaatchirurgie. Daardoor beschikken we over
uitstekende en moderne apparatuur. Ook voldoen we aan de landelijk geldende volumenormen voor vaatchirurgie. Waarschijnlijk gaat het aantal vaatpatiënten zelfs nog toenemen, door de vergrijzing”, aldus Dick Scharn. Net als de drie andere vaatchirurgen is hij algemeen chirurg die zich daarnaast heeft gespecialiseerd in de vaatchirurgie.
Het Slingeland Ziekenhuis heeft een lange traditie in de vaatzorg. Die gaat terug tot ver voordat Dick Scharn zo’n twintig jaar geleden als chirurg hier kwam te werken. “Dit ziekenhuis liep destijds echt voorop in de vaatzorg, onder meer door het pionierswerk van vaatchirurg Max Taks en interventieradioloog Hans Spithoven."
"Dat wij hier in Doetinchem een goed lopende vakgroep vaatchirurgie hebben, is ongetwijfeld een stukje erfenis uit dat verleden. Dat geldt ook voor ons goed functionerende vaatlaboratorium.” De zorg voor vaatpatiënten wordt in het Slingeland Ziekenhuis overigens niet alleen geboden door de vaatchirurgen, maar ook door de interventieradiologen.
Een beknopt overzicht van het werk van de vaatchirurg
De halsslagader
Bij tien procent van de patiënten met een herseninfarct ligt de oorzaak in een vernauwing in de halsslagader. Deze vernauwing wordt door middel van een operatie verholpen.
Aneurysma van de aorta
Oftewel verwijding van de buikslagader, met het risico op scheuren. Voor het aneurysma zijn er zowel geplande operaties (om scheuren te voorkomen) als acute operaties (als een aorta gescheurd is).
Aanleggen van een bypass
De bypass (omleiding) van het hart is vooral bekend. Die wordt door een hartchirurg aangelegd. Maar dat kan ook op andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in het been. Dat is het werk van de vaatchirurg.
Wondbehandeling
Ook wondbehandeling hoort bij het vakgebied van de vaatchirurg. Dat gaat veelal om wonden die moeilijk genezen. Bijvoorbeeld bepaalde operatiewonden of wonden aan de voet van een diabetespatiënt. De vaatchirurgen werken hierin nauw samen met de wondverpleegkundigen.
Vasculaire toegangschirurgie
Als patiënten via een infuus moeten worden voorzien van bijvoorbeeld voeding, antibiotica of medicatie is soms een operatie nodig om dit mogelijk te maken. Dat geldt ook voor dialyse-patiënten (aanleggen shunt). Dit heet vasculaire toegangschirurgie.
Spataderen
Het behandelen van spataderen behoort niet standaard tot het werkgebied van de vaatchirurg. Maar Dick Scharn heeft er een specialisatie van gemaakt, omdat hij het dankbaar werk vindt.
Laatst bijgewerkt op: 25 februari 2022