Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetenpolikliniek

Gepubliceerd op: 24 februari 2022
De (diabetische) voetenpolikliniek is een onderdeel van het Wondcentrum van het Slingeland Ziekenhuis. De diabetische voetenpolikliniek is een behandelcentrum voor patiënten met chronische en acute wondproblemen van de voeten. Vaak komen wondproblemen van de voeten voor in combinatie met diabetes mellitus (diabetische voet) en perifeer vaatlijden.
 
Op de Voetenpolikliniek krijgt u te maken met een team van verschillende specialisten. In ieder geval wordt u behandeld door de wondconsulente en de vaatchirurg of de verpleegkundig specialist vaatchirurgie. Afhankelijk van de problemen kan er een beroep gedaan worden op de internist, de revalidatiearts, de gipsverbandmeester, de podotherapeut of de orthopedisch schoenmaker.

Afspraak maken

Uw huisarts verwijst u naar het wondcentrum van het Slingeland Ziekenhuis. U kunt daarna telefonisch een afspraak maken. De voetenpoli is bereikbaar via het secretariaat Chirurgie op telefoonnummer (0314) 32 99 88. In het geval van spoed zal de huisarts de afspraak voor u maken in het ziekenhuis.

Neem een actueel overzicht van uw medicijnen mee naar uw afspraak. Dit kunt u bij uw apotheek verkrijgen.

Locatie

De Voetenpolikliniek bevindt zich in het souterrain (-1) van het ziekenhuis. U volgt routenummer 14 (Wondcentrum) en meldt zich bij de balie.

Contact

  • Bij vragen, problemen of verslechtering van wonden kunt u contact opnemen met de voetenpolikliniek op telefoonnummer (0314) 32 99 88.
  • Bij dringende problemen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer (0314) 32 95 37.
  • Bij vragen over diabetes kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundige op telefoonnummer (0314) 32 96 69. Als u voor de diabetes onder behandeling bent bij de huisarts neemt u bij vrragen over uw diabetes contact op met uw huisarts.
  • Bij vragen over uw afspraak op de Voetenpolikliniek, belt u met telefoonnummer (0314) 32 99 88.
  • Voor vragen aan de podotherapeut belt u met telefoonnummer (085) 8769891.

Samenwerking tussen specialisten

Patiënten krijgen in ieder geval krijgt te maken met de wondconsulente en de vaatchirurg of een verpleegkundig specialist. (Een verpleegkundig specialist is een zorgverlener die is opgeleid om medische taken over te nemen van de vaatchirurg).

Bij de behandeling van patiënten met voetproblematiek zijn veel verschillende aspecten van belang. Daarom wordt er gewerkt met een multidisciplinair team. Naast de vaatchirurg en de verpleegkundig specialist of wondconsulent kunt u ook te maken krijgen met de revalidatiearts, de gipsverbandmeester en de podotherapeut. Op vaste momenten zijn ook de internist en de orthopedisch schoenmaker aanwezig. Samen bekijken deze zorgverleners, in overleg met u, wat de beste behandeling voor u is. Dankzij de samenwerking met externe zorgaanbieders (thuiszorg), kan een groot deel van de behandeling vervolgens in de thuissituatie plaatsvinden. De medewerkers van de thuiszorg en de verpleegkundig specialist / wondconsulent van de Voetenpoli houden dan zonodig contact met elkaar.

Opname

Naast de poliklinische behandeling kan het nodig zijn dat u voor uw behandeling wordt opgenomen in het ziekenhuis. Ook dan blijven de medewerkers van de (diabetische) voetenpolikliniek nauw betrokken bij uw behandeling.

Onderzoeken

Om een juiste behandeling voor uw wondprobleem te starten is het meestal nodig om eerst één of meerdere onderzoeken uit te voeren. Enkele veelvoorkomende onderzoeken zijn:

  • Het meten van de Enkel-arm-index: hierbij wordt de bloeddruk bij uw armen en benen gemeten. Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van uw benen.
  • Het meten van een Teen-arm-index: hierbij wordt de bloeddruk bij uw armen en  tenen gemeten. Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van uw voeten en tenen.
  • Duplexonderzoek: met behulp van echotechniek wordt de doorgankelijkheid van de bloedvaten in kaart gebracht.
  • Bloedonderzoek: voor het bepalen van bloedwaarden zoals de hoogte van het cholesterol of uw bloedglucose.
  • Bacteriologisch onderzoek: zo wordt bepaald of er bacteriën aanwezig zijn die de wondgenezing beïnvloeden.
  • Röntgenonderzoek: met een röntgenfoto is de kwaliteit van het bot te beoordelen.

De behandeling

Het doel van de behandeling van uw diabetische voetproblemen is:

  • Het reinigen van de wond;
  • Het bevorderen van weefselgroei en herstel van de huid;
  • Het voorkomen van nieuwe wonden.

Gedurende de behandelingen kan het noodzakelijk zijn dat u medicijnen gebruikt als antibiotica (geneesmiddelen om een infectie te bestrijden) en pijnstillers. Wil uw partner of iemand anders uit uw omgeving u thuis helpen bij de behandeling, vraag hem/haar dan met u mee te komen naar het spreekuur. Zo kunnen wij uw naaste uitleg geven over hoe zij u kunnen helpen bij de behandeling.

 

Laatst bijgewerkt op: 05 januari 2023

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader