Overslaan en naar de inhoud gaan

Wondcentrum

Gepubliceerd op: 19 juni 2008

In het Wondcentrum (wondpolikliniek) worden patiënten behandeld met diverse soorten wonden. Het betreft hier wonden waar specialistische wondzorg voor nodig is. Een team van specialisten werkt samen om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen. Zij bepalen gezamenlijk een behandeling voor de patiënt. Hierdoor hoeft deze minder vaak terug te komen, worden onderzoeken beter op elkaar afgestemd en wordt dubbel onderzoek voorkomen. Er is intensieve samenwerking met diverse thuiszorg organisaties zodat de zorg ook in de thuissituatie goed doorloopt. 

Zorgpaden

Binnen het wondcentrum zijn drie zorgpaden:

  • Open been. De zorg voor patienten met een open been vindt plaats op de polikliniek Dermatologie.
  • Diabetische voet. De zorg voor patienten met voetproblemen in combinatie met diabetes (suikerziekte) vindt plaats op de 'Voetenpoli' .
  • Specialistische wondzorg.

Tijdens het eerste polikliniekbezoek wordt bepaald in welk zorgpad de patient het best behandeld kan worden. Vaak verwijst de huisarts al direct naar een specifiek zorgpad.

Wondzorg

Een wond is vaak pijnlijk en ongemakkelijk. Bij mensen met chronische wonden die moeilijk helen, draait hun leven om de wond. Deze mensen kunnen terecht bij het Wondcentrum voor een wondbehandeling. Binnen dit centrum is de expertise aanwezig om de patiënt te helpen. Iemand met een open wond, een diabetische voet of een open been is gebaat bij een behandeling door een team van specialisten. De wondzorg wordt uitgevoerd door de wondconsulenten. Zij werken nauw samen met de (vaat)chirurgen, de dermatologen en de verpleegkundig specialist vaatchirurgie.

 

Voetenpolikliniek voor de diabetische voet

De multidisciplinaire voetenpolikliniek voor de diabetische voet is onderdeel van het Wondcentrum. Deze voetenpoli is een behandelcentrum voor patiënten met chronische en acute wondproblemen bij diabetes mellitus. De betrokken patiënt wordt in eerste instantie behandeld door de wonconsulent en de verpleegkundig specialist of vaatchirurg. Om de wond goed te kunnen behandelen is vaak deskundigheid op meerdere gebieden nodig. Daarom kan de patient ook te maken krijgen met een internist, een revalidatiearts, een podotherapeute, een orthopedisch schoenmaker en gipsverbandmeester.
In overleg met de patiënt wordt een behandelplan gemaakt. Er is een goede samenwerking met de huisartsen en thuiszorgorganisaties in de regio. Er wordt gewerkt volgens een gezamenlijk protocol 'diabetische voet'. Hierin staat wanneer welke zorgverlener iets moet doen voor de patient met diabetische voetproblematiek en hoe ze elkaar kunnen bereiken.

Open been

De zorg voor een open been vindt plaats op de polikliniek Dermatologie, locatie Gezellenlaan.
Mensen met een open been ofwel ulcus cruris zijn gebaat bij een behandeling op maat. Zij worden eerst uitgebreid onderzocht door de dermatoloog. Vaak is er sprake van vocht in de benen (oedeem) en daardoor slecht genezende wonden. Vochtregulatie door middel van zwachtelen en het dragen van steunkousen is dan de hoeksteen van de behandeling.

Specialistische wondzorg

Op de polikliniek voor specialistische wondzorg is aandacht voor patiënten met moeilijk genezende en chronische wonden. Dit kunnen wonden betreffen die zijn ontstaan door een operatie, maar ook wonden ten gevolge van een ongeval, brandwonden of doorligwonden.
Er wordt gebruik gemaakt van moderne technieken en materialen om de wonden te behandelen.

Maden- en vacuümtherapie

Twee bijzondere therapieen zijn maden- en vacuümtherapie. Bij madentherapie wordt gebruik gemaakt van speciaal gekweekte steriele maden. Maden zorgen voor het opruimen van dood weefsel in niet-genezende wonden. Bij een chirurgische ingreep bestaat de kans dat ook gezond weefsel wordt beschadigd en dat gebeurt bij de maden niet. Bij vacuümtherapie wordt een pompje gebruikt dat de wond vacuüm zuigt, hierdoor worden wondvocht en bacteriën weggetrokken en gaan nieuwe cellen makkelijker groeien.

Zie ook: artikel 'Veel middelen om complexe wonden te laten genezen' 

Laatst bijgewerkt op: 03 april 2023

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader