Overslaan en naar de inhoud gaan

Interventieradiologie belangrijke pijler vaatzorg

Gepubliceerd op: 01 februari 2021

Radiologen doen niet alleen beeldvormend onderzoek. Een aantal van hen doet ook interventies oftewel ingrepen. Bijvoorbeeld het oplossen van problemen in de bloedvaten. Interventieradioloog Caroline Janssen vertelt erover.

Samenwerking interventieradiologen
en vaatchirurgen

Een patiënt die met vaatproblemen door de huisarts wordt verwezen naar het ziekenhuis, bezoekt eerst de vaatchirurg. Indien nodig volgt er vaatonderzoek in het vaatlaboratorium en soms een CT-scan met contrastvloeistof

De patiënten worden besproken in een wekelijks overleg van het vaat-team, met daarin een vaatchirurg, een interventieradioloog, een vaatlaborant, een röntgenlaborant, een verpleegkundig specialist  vaatchirurgie en eventueel een neuroloog.
“Daarin wordt per patiënt besproken om welke klachten het gaat, wat de resultaten van de onderzoeken zijn en hoeveel spoed er is”, vertelt Caroline Janssen. “Ook kiezen we samen of de ingreep via een gaatje in de lies kan of dat een operatie door de vaatchirurg op de OK nodig is.”

Minimaal invasief

Caroline Janssen vertelt om wat voor vaatproblemen het doorgaans gaat. “Denk vooral aan verwijde bloedvaten (bijvoorbeeld de buikslagader) en vernauwde bloedvaten (bijvoorbeeld in de benen). De ingreep door een interventieradioloog is altijd minimaal invasief. Dat betekent dat er maar een hele kleine toegang nodig is. Dat is vaak een klein sneetje in de lies, om dan via de liesslagader de benen of de buik van de patiënt in te gaan. Bijvoorbeeld om te dotteren: het wijder maken van een bloedvat door ter hoogte van een vernauwing een ballonnetje op te blazen. En om zo nodig een stent (een soort buisje) aan te brengen. Dit doen we terwijl we met behulp van röntgenbeelden kijken waar we zijn in het bloedvat van de patiënt en wat we doen.”

Drie van de radiologen in het Slingeland Ziekenhuis zijn ook opgeleid tot interventieradioloog. Ze worden geassisteerd door in totaal dertien röntgenlaboranten. Deze laboranten zijn gespecialiseerd in angio-interventie en draaien een speciale 24/7 interventiedienst. Karl Lusink is één van hen. 

“De ingrepen vinden plaats in onze angiokamer. Tijdens de ingreep ben je als laborant het extra paar handen voor de radioloog. Daarnaast begeleiden we de patiënten voor en tijdens de ingreep.”

Amputaties voorkomen

Goede vaatzorg is belangrijk, benadrukt Caroline Janssen. “Het verwaarlozen van een vaatprobleem kan leiden tot een amputatie. Onze zorg is er volledig op gericht om dit te voorkomen. Ook hebben we tegenwoordig technieken tot onze beschikking om organen te redden die, bijvoorbeeld door een ongeval, zijn beschadigd en een inwendige bloeding veroorzaken. Vroeger moest zo’n orgaan geheel of gedeeltelijk operatief verwijderd worden.”
De interventieradiologen en de vaatchirurgen in het Slingeland Ziekenhuis kunnen veel vaatproblemen verhelpen. “In specifieke gevallen verwijzen we naar de ziekenhuizen in Enschede, Arnhem of Nijmegen.”

 

Laatst bijgewerkt op: 25 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader