Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaatonderzoeken algemeen

Gepubliceerd op: 21 februari 2022

Vaatdiagnostiek

Op de polikliniek Vaatchirurgie werken vasculair diagnostisch laboranten. Zij zijn speciaal opgeleid om de bloedvaten van het menselijk lichaam te onderzoeken. Onderzoeken die door hen worden uitgevoerd zijn:

Bloeddrukonderzoeken en looptest

  • De enkel-arm-index is een onderzoek om vast te stellen of er vernauwingen in de slagaderen van de benen zitten. Hiervoor wordt de bloeddruk gemeten aan de bovenarmen en net boven de enkels. Vervolgens worden deze waarden met elkaar vergeleken. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de bovendruk in de armen is de enkel-arm-index.
  • De teendrukmeting (teen-arm index) wordt uitgevoerd indien de enkel-arm-index niet te bepalen is door bijvoorbeeld wonden op het onderbeen of enkel. Maar ook bij patiënten met diabetes mellitus. Bij hen is de teendrukmeting betrouwbaar.
 

Duplexonderzoek

Met het duplexonderzoek wordt de bloedstroom in de aderenen slagaderen bekeken. Het doel van duplexonderzoek is het vaststellen van afwijkingen aan de bloedvaten in de hals, armen, het bekken en de benen.

Onderzoek door Radiologie

Angiografie

Angiografie is het maken van röntgenfoto’s van de bloedvaten. Het doel is om eventuele afwijkingen en/of vernauwingen van de bloedvaten in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof, dat ervoor zorgt dat de bloedvaten te zien zijn op de foto.

CT Angiografie (CTA)

Een CT Angiografie is een CT-scan van de bloedvaten.

 

Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader