EVAR-procedure bij aneurysma
Operatie via de lies van de buikslagader
Gepubliceerd op: 22 februari 2022Een aneurysma van de buikslagader kan operatief worden behandeld. Er zijn twee methodes: een buikoperatie en de EVAR-procedure. Voor iedere patiënt wordt zorgvuldig bekeken welke methode het meest geschikt is.
EVAR staat voor EndoVasculaire Aneurysma Repair. Dit betekent dat een aneurysma van binnenuit wordt gerepareerd, zonder grote buikoperatie. Via de liezen wordt een zogenaamde 'endoprothese' (een kunststof buisje) door het aneurysma gelegd. Hierdoor stroomt het bloed voortaan door de prothese en staat er geen druk meer op de wand van het aneurysma.
Een EVAR-procedure verloopt via een slagader in de lies. Een operatie via de lies heeft belangrijke voordelen ten opzichte van een buikoperatie:
- Er is minder kans op complicaties.
- Er komt geen groot litteken op de buik.
- Patiënten herstellen sneller na de ingreep.
Een nadeel van de EVAR-procedure is dat patiënten hun hele leven jaarlijks voor controle naar de polikliniek moeten komen.
Niet iedere patiënt komt in aanmerking voor een vaatoperatie via de lies. Dit is onder andere afhankelijk van of de vaten in de lies goed toegankelijk zijn en van de grootte en de plaats van het aneurysma.
De operatie is niet zonder risico. Daarom moet zorgvuldig worden afgewogen of het verstandig is om te opereren. De kans dat een klein aneurysma (bij een aorta van minder dan 5 cm doorsnee) spontaan scheurt, is niet groot. Als de doorsnee van de aorta groter dan 5,5 cm (bij vrouwen soms 5 cm) is, is het risico op scheuren zo reëel dat opereren vaak beter is.
Verloop van de operatie
De vaatchirurg maakt een kleine snede in de lies. Via de liesslagaderen wordt een katheter ingebracht. Met behulp van de katheter brengt de chirurg een opgevouwen prothese (een kunststof buisje), ook wel een endoprothese genoemd, door de liesslagaderen naar de plek van het aneurysma. Met behulp van röntgenapparatuur bepaalt de vaatchirurg waar de prothese moet komen.
Voor een EVAR is dit een prothese met twee pijpjes, een broekprothese.
De prothese wordt in de aorta vastgeklemd net boven het aneurysma en blijft door weerhaakjes vastzitten in de wand. Na het plaatsen van de prothese wordt de katheter verwijderd en worden de wonden in de lies gehecht. Na de operatie blijft de patiënt nog enkele dagen in het ziekenhuis.
Video EVAR procedure
(De video heeft geen geluid).
In deze video laten we zien hoe de endoprothese wordt ingebracht door de liesslagader naar het aneurysma. De vaatchirurg kan het kunstofbuisje sturen met de buis die hij bedient. Zo brengt hij de endoprothese op de juiste plek en vouwt deze uit in de slagader.
Mogelijke complicaties
Algemene complicaties die bij een operatie kunnen voorkomen, zijn een wondinfectie en trombose. Bij het plaatsen van een EVARprothese zijn ook specifieke complicaties mogelijk zoals:
- lekken of verschuiven van de prothese. Hierdoor kan er weer bloed in het aneurysma lopen en is er opnieuw kans dat het aneurysma scheurt. Bij een lekkende of verschoven prothese is soms een hersteloperatie nodig.
- Beschadiging van de liesslagader. Dit kan tijdens de operatie worden verholpen.
- Beschadiging van zenuwen in de lies. Beschadigde zenuwen herstellen niet altijd volledig, waardoor het gevoel in de lies kan veranderen.
- Verstoring van de nierfunctie. Omdat tijdens de ingreep vaak dichtbij de aftakkingen van de nierslagader wordt gewerkt en er gebruik wordt gemaakt van contrastmiddelen, kan de functie van de nieren verstoord raken. Daar wordt dan ook extra op gelet tijdens en na de operatie.
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2022