Laserbehandeling spataderen
Gepubliceerd op: 22 februari 2022De laserbehandeling bij spataderen is een gunstig alternatief voor het operatief verwijderen van spataderen. Deze behandeling is geschikt voor patiënten met spataderen die niet te dicht onder de huid liggen en een bepaalde dikte hebben. Verder moet de spatader niet te kronkelig verlopen. De draad die bij de behandeling gebruikt wordt, past namelijk niet in een te dunne of kronkelige ader.
Verloop van de ingreep
Het laseren van spataderen gebeurt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving door de vaatchirurg. Met behulp van een echografie tekent de vaatlaborant de spatader af op het been. Net onder de knie krijgt u een verdovende injectie en wordt de ader aangeprikt.
De vaatchirurg brengt een laserdraad in de spatader in tot net onder de lies. Dit voelt u nauwelijks. Hierna krijgt u over het te behandelen deel van het been ongeveer tien injecties met verdovende vloeistof. Het aantal injecties is afhankelijk van de lengte van de spatader. Deze injecties zorgen naast verdoving ook voor koeling van de laserdraad en een goede druk rondom de ader. In totaal spuit de vaatchirurg bijna 0,25 liter vloeistof rond de ader.
Door de warmte van de laserdraad wordt de spatader opzettelijk beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Daarna verandert het bloedvat binnen enkele weken in littekenweefsel. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. Het bloed zoekt vanzelf een ander bloedvat op, zodat het bloed richting het hart kan blijven stromen.
Door de verhitting van het bloed kunt u soms een onplezierige smaak in de mond krijgen tijdens de behandeling.
De laserbehandeling duurt ongeveer 45 minuten per behandeld been. Aan het eind van de behandeling krijgt u een steunkous aan. U gaat vervolgens naar de nazorgkamer en moet u ongeveer 20 minuten lopen. Daarna volgt nog een controle en kunt u naar huis.
Na de behandeling
Na de behandeling kan het been wat opzwellen door de ingespoten vloeistof. Dit verdwijnt vanzelf. Op sommige plaatsen op het been kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Dit komt door de verdovingsprikken. De bloeduitstortingen verdwijnen meestal vanzelf weer.
Vaak is gelaserde spatader gedurende een aantal weken te voelen als een hard koord in het been. Advies is om op 3 momenten verdeeld over de dag een stevige wandeling te maken van een half uur.
Het is de bedoeling om de eerste 72 uur dag en nacht de steunkous te dragen. Daarna bij klachten nog overdag (bij voorkeur tot een week nadien). Daarna is de steunkous niet meer nodig.
Controle
Ongeveer tien weken na de laserbehandeling volgt een telefonische controleafspraak bij de verpleegkundig specialist vaatchirurgie.
Mogelijke complicaties
Na de behandeling, kunnen de volgende complicaties optreden (de kans op het krijgen van deze complicaties is minder dan 1%):
- Zenuwletsel: in het zowel in het boven- als het onderbeen loopt een zenuw die ook langs de ader loopt die wordt aangeprikt. Bij het aanprikken van de ader of door de hitte van de laser kan die zenuw beschadigen of overprikkeld worden. Hierdoor kan een doof gevoel aan de binnenzijde van het been ontstaan. Dit gaat vanzelf over, maar kan tot enkele maanden duren.
- Brandwonden: de laserbehandeling werkt met behulp van warmte. Indien er onvoldoende vloeistof rondom het bloedvat is gespoten of de ader zich dicht onder de huid bevindt, kunnen brandwonden ontstaan. Dit komt zeer zelden voor.
- Rekanalisatie: soms is het bloedvat in eerste instantie goed dichtgegaan maar kan er na maanden tot jaren toch weer bloed door het bloedvat stromen. De klachten kunnen dan weer terugkomen.
- Trombose in het been.
Laatst bijgewerkt op: 15 april 2022