Veneus duplexonderzoek
Onderzoek van de aderen
Gepubliceerd op: 21 februari 2022Met het duplexonderzoek wordt de bloedstroom in de aderen bekeken. Het doel van duplexonderzoek is het vaststellen van afwijkingen aan de bloedvaten in de hals, armen en benen.
Een duplexonderzoek is meestal nodig om een behandeling op maat te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een duplex-apparaat. Een duplexapparaat combineert de techniek van echografie en doppler-onderzoek:
- Echografie maakt de slagaders en aders zichtbaar op een beeldscherm met behulp van onschadelijke ultrageluidsgolven.
- Doppler is een techniek die informatie geeft over de richting en de snelheid van de bloedstroom in de bloedvaten. Deze informatie wordt in geluid en kleur en door middel van een grafiek weergegeven.
Met duplexonderzoek kan het volgende onderzocht worden:
- de ligging van de bloedvaten;
- het functioneren van de kleppen in de vaten;
- eventuele verstoppingen in de aderen door stolsels.
Verloop van het onderzoek
De vasculair diagnostisch laborant brengt een gel op waterbasis aan op het te onderzoeken lichaamsdeel. Vervolgens houdt de laborant een transducer op de huid. Dit is een meetapparaatje zo groot als een pen. Deze transducer maakt de bloedvaten zichtbaar op een beeldscherm. De laborant kan nu de bloedvaten onderzoeken.
De patiënt wordt meestal in staande houding onderzocht. Op die manier kan onder invloed van de zwaartekracht het terugstromen van het bloed (reflux) worden vastgesteld.
Een voordeel van duplexonderzoek is dat ook informatie over dieper gelegen aderen kan worden verkregen. Informatie hierover is noodzakelijk, voordat gestart kan worden met de behandeling van spataderen of trombose.
Een veneus duplexonderzoek duurt gemiddeld 30 minuten per been of arm.
Uitslag
De vasculair diagnostisch laborant legt de bevindingen van het onderzoek vast in een verslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist.
Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2022