Overslaan en naar de inhoud gaan

Externe polikliniek vaatchirurgie in Groenlo

Gepubliceerd op: 01 juli 2021

De vier vaatchirurgen van het Slingeland Ziekenhuis zijn per 1 juli gestart met een externe polikliniek in Groenlo. Er is een vaatlaboratorium en er werken een vaatchirurg, een vaatlaborant en een doktersassistente. De bedoeling is dat ook wondzorg naar Groenlo komt. 

“Vaatzorg is basiszorg”, zeggen vaatchirurgen Gert-Jan Lauret en Susan Lemson. “Daarom vinden wij het belangrijk dat alle Achterhoekers voor vaatzorg in hun eigen regio terechtkunnen. Met deze externe polikliniek chirurgie willen we tegemoetkomen aan de vraag die we van patiënten uit de Oost-Achterhoek krijgen én willen we het behoud van goede vaatzorg voor de gehele Achterhoek zeker stellen.”
De beide vaatchirurgen leggen uit waarom zij vaatzorg zien als basiszorg. “Bij vaatchirurgie denk je al gauw aan ingewikkelde operaties, die soms lang duren. Dat soort operaties doen we zeker, ook hier in het Slingeland Ziekenhuis. Maar een groot deel van de vaatzorg betreft veelvoorkomende klachten, zoals wonden die niet willen genezen, zogeheten etalagebenen en diabetische voeten. In de Achterhoek zijn er veel  van deze patiënten, mede door de vergrijzing. Het zijn vaak oudere, kwetsbare mensen, die voor vervoer veelal afhankelijk zijn van anderen. Deze patiënten moeten regelmatig voor onderzoek, controle en zorg naar een polikliniek. Je wil hen dan een polikliniek dicht bij huis bieden.”

Patiënten tegemoetkomen

Het Slingeland Ziekenhuis heeft vier vaatchirurgen. Dat zijn Gert-Jan Lauret, Susan Lemson, Dick Scharn en Reinier Smeets. “De afgelopen jaren hebben wij een polikliniek ingericht in Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk”, vertelt Susan Lemson. “Deze samenwerking is per 1 juli gestopt. Veel patiënten gaven aan bij ons onder behandeling te willen blijven, omdat zij waarde hechten aan de relatie die zij met hun behandelend vaatchirurg hebben opgebouwd. Maar veel van hen vinden Doetinchem eigenlijk te ver weg. Wij wilden deze patiënten graag tegemoetkomen. Door het starten van een polikliniek in Groenlo bieden wij deze patiënten specialistische zorg dicht bij huis. In de polikliniek in Groenlo kunnen patiënten terecht voor controle, vaatonderzoek en wondzorg. Vaatoperaties vinden plaats in Doetinchem. 

Volledig uitgeruste polikliniek

Gert-Jan Lauret vult aan: “Doordat het een volledig uitgeruste polikliniek is, kunnen we volwaardige vaatzorg leveren. Er komt een vaatlaboratorium dat is uitgerust met exact dezelfde
apparatuur als het lab hier in Doetinchem. Ons hele team heeft er veel zin en we zetten met z’n allen de schouders eronder om er een goed lopende polikliniek van te maken. De externe polikliniek vaatchirurgie is gevestigd in Gezondheidscentrum Den Papendiek, Buitenschans 32c in Groenlo.

Huisarts verwijst naar vaatlab

Sinds kort kunnen huisartsen in de Achterhoek patiënten direct verwijzen voor een looptest in het vaatlaboratorium. Er is dan geen voorafgaand consult met de vaatchirurg nodig. Indien nodig kan de huisarts daarna zelf een vervolgtraject inzetten, met bijvoorbeeld een looptraining. Mocht dit onvoldoende resultaat hebben, dan kan de patiënt alsnog verwezen worden naar de vaatchirurg.

 

Laatst bijgewerkt op: 24 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader