Overslaan en naar de inhoud gaan

Aderontsteking

Tromboflebitis

Gepubliceerd op: 25 februari 2022

Bij aderontsteking is de wand van een bloedvat plaatselijk ontstoken. Dit ontstaat door de vorming van een stolsel in een oppervlakkige ader. Meestal ontstaat een aderontsteking in een been. Aderontsteking komt relatief veel voor: 1 op de 1000 mensen heeft er ooit last van. Aderontsteking wordt ook wel tromboflebitis genoemd.

Klachten bij aderontsteking

Bij een aderontsteking is er op de huid een rode plek of streep te zien, die warm en hard aanvoelt. Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De plek of streep is pijnlijk bij aanraking en tijdens het lopen.

Oorzaken

Soms ontstaat een aderontsteking na een trauma (door vallen of stoten). Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij mensen met spataderen, omdat het bloed in een spatader niet op een normale wijze kan stromen. Doordat het bloed in een spatader wat moeizamer stroomt , ontstaan gemakkelijk stolsels, die een ontsteking kunnen veroorzaken. Lang niet iedereen met spataderen krijgt tromboflebitis.

Diagnose stellen

De arts of verpleegkundig specialist onderzoekt de patiënt. Hierbij wordt gelet op hoe de huid eruit ziet. Soms is een duplexonderzoek nodig om de diagnose te stellen.

Behandelmogelijkheden

Behandeling van een kleine aderontsteking met weinig klachten is meestal niet nodig, dit herstelt vanzelf. Meestal verdwijnt de aderontsteking na enkele dagen tot weken spontaan.

Bij een uitgebreide aderontsteking of bij veel klachten, kan het dragen van een elastische kous de klachten verminderen. Meestal worden dan ook pijnstillers voorgeschreven.

Aderontsteking is een andere aandoening dan een diepe-adertrombose (‘trombosebeen’), waarbij een behandeling met bloedverdunners nodig is om de vorming van een bloedpropje (embolie) te voorkomen. In tegenstelling tot de dieper gelegen aders worden de oppervlakkige aders niet door spieren omgeven, die een stolsel kunnen losmaken. Daarom is een behandeling met bloedverdunners meestal niet nodig bij patiënten met aderontsteking.

Adviezen voor patiënten met aderontsteking

Lopen kan pijnlijk zijn door aderontsteking. Toch is het belangrijk te blijven lopen, om de doorbloeding te stimuleren.
De aderontsteking zal mogelijk eerder verdwijnen als de pijnlijke plek een aantal keren per dag verwarmd wordt met een warm compres of warme doek.

 

Laatst bijgewerkt op: 25 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader