Overslaan en naar de inhoud gaan

Spataderen

Varices

Gepubliceerd op: 24 februari 2022

In het algemeen spreekt men van spataderen, als er aan de benen duidelijk zichtbare (blauwe) aderen aanwezig zijn, die een kronkelig verloop hebben. Soms zijn de aderen verdikt.
Spataderen komen vooral voor op de benen, maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen. In de anus worden ze aambeien genoemd.

Spataderen zijn een veelvoorkomende aandoening. In Nederland heeft ongeveer één op de vier mensen er last van. Dit zijn vaker vrouwen dan mannen.

Lees ook het artikel 'Iedereen kan terecht voor een spataderbehandeling'

Klachten

Medisch gezien zijn spataderen ongevaarlijk, maar veel mensen vinden het geen mooi gezicht. Bovendien kunnen spataderen klachten veroorzaken zoals een vermoeid en/of zwaar gevoel in de benen.Soms is er sprake van een onrustig gevoel in de benen. Dit gebeurt vooral aan het eind van de dag of na een lange periode staan.

Soms is er sprake van vochtophoping rond de enkels (oedeem). Ook dit neemt toe in de loop van de dag, na lang staan of bij warm weer. Als de vochtophoping lang aanhoudt, kunnen aan het onderbeen huidklachten ontstaan zoals pigmentvorming (verkleuring van de huid) en eczeem. Uiteindelijk kan dit leiden tot een open been (ulcus cruris).

Oorzaak

Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de aderen niet goed werken. Deze kleppen zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed weer naar het hart stroomt en niet kan terugstromen in de benen. In spataderen zijn deze kleppen beschadigd waardoor het bloed kan terugstromen in de benen. Hierdoor neemt de druk in de aderen toe en zetten ze uit. Door deze uitzetting gaan de kleppen in de ader steeds minder goed dicht, waardoor spataderen zich verder uitbreiden.

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op spataderen. Mensen met overgewicht en mensen die veel staan krijgen sneller spataderen. Soms speelt erfelijke aanleg een rol. Ook zwangerschap en hormonen kunnen meespelen bij het ontstaan van spataderen.

Diagnose stellen

De arts of verpleegkundig specialist onderzoekt de patiënt terwijl deze staat. Zij letten op huidveranderingen, zichtbare en voelbare spataderen. Om een compleet beeld te krijgen wordt er een duplexonderzoek van de aderen gedaan.

Behandelmogelijkheden

Bij spataderen zijn er meerdere behandelingen mogelijk. In overleg met de vaatchirurg, dermatoloog of verpleegkundig specialist wordt de behandeling bepaald.

In het Slingeland Ziekenhuis worden de volgende behandelmogelijkheden aangeboden:

Het resultaat van een spataderbehandeling is afhankelijk van de omvang en de oorzaak van de spataderen. Bij de ene persoon komen de spataderen snel terug, bij de andere blijven ze een aantal jaren weg. De behandeling van spataderen kan ervoor zorgen, dat de klachten verdwijnen. De kans om op een andere plek nieuwe spataderen te ontwikkelen, wordt door de behandeling niet verkleind.

Adviezen bij spataderen

Welke behandeling er ook gekozen is, het is voor mensen met spataderen altijd belangrijk om voldoende te bewegen. Het is verstandig om één tot twee uur per dag te wandelen. Door lang staan of stilzitten, zwaar tillen en door warmte kunnen de klachten verergeren. Bij langdurig zitten kan het verstandig zijn de benen hoog te leggen. Het  dragen van een (sport)steunkous of steunpanty wordt geadviseerd, zeker op momenten dat de patiënt veel moet staan.
 

Folders

 

Vergoeding van de behandeling

Spataderbehandelingen worden niet altijd meer vergoed. Dit hangt af van een aantal criteria. De dermatoloog of vaatchirurg kan u vertellen of u in aanmerking komt voor vergoeding. Of neem contact op met uw zorgverzerkering. 

Laatst bijgewerkt op: 24 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader