Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen kan terecht voor een spataderbehandeling

Gepubliceerd op: 21 mei 2016

Zware, vermoeide, pijnlijke benen. Jeuk en vaak in de loop van de dag gepaard gaande met dikke benen. Nachtelijke krampen. Rusteloze benen, het gevoel dat je niet goed weet waar je je benen neer moet leggen. Al deze klachten kunnen te maken hebben met spataderen. Voor de behandeling ervan bestaan diverse methoden. 

“Iedereen kan bij ons terecht voor een spataderbehandeling. Ook voor een cosmetische behandeling, bedoeld voor mensen die spataderen storend vinden uit esthetische overwegingen”, aldus chirurg Dick Scharn en dermatoloog Demia Tiemes. 

Wijde en kronkelige aderen

“Spataderen ontstaan door een proces binnenin het been, waardoor de kleppen in de aderen niet goed meer sluiten. Als de kleppen goed werken, dan zorgen ze ervoor dat het bloed niet naar beneden zakt. Werken de kleppen onvoldoende, dan stroomt het bloed niet goed terug naar het hart. Het bloed zakt naar beneden en zoekt zich als het ware een weg naar buiten”, licht Dick Scharn toe. 

“De druk in de ader neemt toe waardoor de ader uitzet. Soms worden de aderen wijder en kronkeliger en duidelijk zichtbaar aan de buitenkant en van het been.” 
“Gedurende de geschiedenis zijn we rechtop gaan lopen, ons lichaam heeft zich onvoldoende kunnen aanpassen aan de veranderde drukverdeling.”, vult dermatoloog Demia Tiemes aan. “De oorzaak van spataderen is overigens vaak genetisch. De kleppen die de bloedverdeling regelen, bestaan uit bindweefsel en slijten door verhoogde druk. Vrouwen hebben er net iets vaker last van dan mannen. Zwangerschap en een wisselende hormoonspiegel kunnen van invloed zijn op het ontstaan van spataderen, maar ook mensen met staande beroepen zoals kappers vormen een risicogroep.” 

Pijnloos duplexonderzoek

Mensen die last hebben van spataderen kunnen via de huisarts worden verwezen. “Wij brengen de klachten in beeld en doen aanvullend onderzoek. Via een pijnloos duplexonderzoek zien we de doorstroming van het bloed en kunnen we constateren of de kleppen wel of niet goed functioneren. De resultaten van het onderzoek maken bovendien meteen duidelijk of er aan de criteria wordt voldaan van de zorgverzekeraar. Vervolgens bespreken we samen een behandelplan”, aldus Dick Scharn. “Blijkt uit de duplex dat de kleppen in de stamaderen onvoldoende functioneren, dan kan de patiënt in aanmerking komen voor behandeling om de ader te laten strippen of te laseren. Strippen gebeurt in dagbehandeling onder narcose of met een ruggenprik. Het laseren van spataderen gebeurt onder plaatselijke verdoving. De patiënt drinkt na de behandeling een kopje koffie en loopt een rondje. Als dat goed gaat, mag de patiënt met steunkousen aan meteen naar huis. Na het laseren is er geen wond, alleen een klein sneetje met onderhuidse hechtingen. Zijn er op de  duplex geen afwijkingen te zien óf zijn er na eerdere behandeling resterende zichtbare spataderen, dan kan de patiënt bij de dermatoloog terecht om de spataderen te laten wegspuiten.” 

Spectaculaire resultaten

“Na behandeling van de diep liggende stamader zijn er vaak nog zichtbare oppervlakkige spataderen. Deze aderen zijn vaak al zo lang verwijd dat ze niet meer verdwijnen, ook niet als de druk eraf is. Deze oppervlakkige aderen kunnen we behandelen door de aderen weg te spuiten”, aldus dermatoloog Tiemes. “Ook de allerkleinste adertjes die vaak ontsierend zijn, kunnen verwijderd worden met behulp van een vaatlaser voor de huid. De chirurgen en de dermatologen kennen elkaars behandelingen en werken aanvullend aan elkaar.”

De laserbehandeling heeft bij meer dan 90% een spectaculair effect;  ensen hebben geen moe been meer en kunnen zonder kous verder. De krampen zijn weg en mensen presteren langer. Het wegspuiten van spataderen geeft gemiddeld ruim 70% verbetering. De behandeling wordt bij voorkeur niet in de  zomermaanden juni, juli, augustus gegeven met het oog op mogelijke huidverkleuringen in de zon en de warmte van de tijdelijke compressiekous. 

‘Laat er in ieder geval even naar kijken om de gevolgen op termijn niet erger te laten worden’

Dermatoloog Demia Tiemes en chirurg Dick Scharn

Expertise voor advies op maat

“Mensen voelen zich vaak bezwaard om te komen en verontschuldigen zich omdat ze denken dat het louter om een cosmetische aandoening gaat. Dat is lang niet altijd het geval. Ons advies is; laat er in ieder geval even naar kijken om de gevolgen op termijn niet erger te laten worden. Schroom dus niet om te komen”, aldus het advies van de chirurg en de dermatoloog. “We hebben alle expertise in huis om een advies op maat te geven. Spataderen kunnen zich in de loop der jaren ontwikkelen tot klachten met bepaalde huidafwijkingen zoals eczeem, bruine huidverkleuringen, schilfering en vocht in de benen, wat uiteindelijk kan leiden tot een open been. Op de hoofdlocatie van het Slingeland Ziekenhuis wordt vaak operatief gewerkt, op de locatie Gezellenlaan ligt het accent meer op de zichtbare spataderen en het cosmetische aspect. De instroom van  patiënten loopt zowel via dermatologie als chirurgie. Iedere patiënt krijgt de meest geschikte behandeling. Via digitale dossiers beschikken we over informatie van de patiënt, bij eventuele complicaties hebben we alle behandelmethodieken in huis.”

 

Laatst bijgewerkt op: 03 mei 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader