Overslaan en naar de inhoud gaan

Enkel-arm-index en looptest

Onderzoek naar doorbloeding van de benen

Gepubliceerd op: 21 februari 2022

De enkel-arm-index is een onderzoek om de mate van doorbloeding van de benen vast te stellen. Hiervoor wordt de bloeddruk gemeten aan de bovenarm en net boven de enkel. Vervolgens worden deze waarden met elkaar vergeleken. De verhouding tussen de bloeddruk (bovendruk) in de onderbenen en de bloeddruk (bovendruk) in de armen is de enkel-arm-index.

Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Vaatdiagnostiek, op route 10 bij de poli Vaatchirurgie.

Verloop van het onderzoek

De bloeddruk wordt gemeten aan de bovenarm en net boven de enkels terwijl u op een onderzoeksbank ligt. U krijgt hiervoor een bloeddrukband om de arm en om de enkels. Deze worden opgepompt, wat een drukkend gevoel kan geven. Aan de enkels wordt geluisterd naar de hartslag.

Looptest

Na de bloeddrukmetingen wordt soms een aanvullende looptest gedaan om te meten hoe snel er pijn ontstaat door bewegen en hoe de bloeddruk verandert tijdens het lopen. De patiënt wandelt ongeveer 6 minuten met een snelheid van 3 km per uur op een loopband met een kleine helling. Tijdens het lopen geeft de patiënt aan waar en wanneer hij/zij pijn ervaart en of de pijn verandert. Hierna wordt nog een keer de bloeddruk aan de armen en de enkels gemeten en geluisterd naar de hartslag.

De vasculair diagnostisch laborant legt de uitslag van het onderzoek vast in een verslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten als er alleen een bloeddrukmeting wordt gedaan. Met een looptest duurt het onderzoek gemiddeld ongeveer 30 minuten.

Betekenis van de uitslag

Aan de hand van de enkel-arm-index is te zien, of de klachten in de benen worden veroorzaakt door een vernauwing in één van de slagaders van het been. De enkel-arm-index is een getal. Dit getal is de uitkomst van een deling: de bloeddruk aan de enkel gedeeld door de bloeddruk in de arm. Bij mensen met een goede bloedtoevoer naar de benen is de druk in de enkel en de arm hetzelfde. De enkel-arm-index is dan 1.
Als er sprake is van vernauwing of verstopping van een slagader naar het been zal de druk in de enkel lager worden. Hiermee zakt ook de enkel-arm-index.

De enkel-arm-index is 1,0 of groter:

De bloeddruk in de enkel is gelijk of hoger dan die in de arm. Er is waarschijnlijk geen sprake van vernauwing in de slagader van het been.

De enkel-arm index is 0,9 of kleiner

De bloeddruk in de enkel is lager dan de bloeddruk in de arm. Dit wijst vrijwel zeker op een vernauwing in de slagader van het been.

De enkel-arm index daalt meer dan 15% nadat de looptest is uitgevoerd

Dit wijst vrijwel zeker op een vernauwing in de slagader van het been.

 

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader