Overslaan en naar de inhoud gaan

CT Angiografie (CTA)

Gepubliceerd op: 21 februari 2022

Een CT Angiografie is een CT-scan van de bloedvaten. Een CT-scan is een onderzoek dat met behulp van röntgenstralen opnamen maakt van het lichaam. 
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Jodiumhoudend contrastmiddel

Bij een CTA wordt een CT-scan gemaakt terwijl er tijdens het onderzoek jodiumhoudend contrastmiddel in de bloedbaan toegediend wordt met een infuus.

Omdat dit middel de röntgenstralen tegenhoudt worden de bloedvaten op de CT-scan zichtbaarder gemaakt. De beelden die gemaakt worden geven gedetailleerdere informatie over de bloedvaten. Zo kunnen bijvoorbeeld vernauwingen, verstoppingen en verwijdingen (aneurysma’s) worden opgespoord.

Allergisch voor jodium

Bent u allergisch voor jodium? Geef deze informatie door aan de arts die dit onderzoek voor u aanvraagt en geef het door aan de laborant voordat het onderzoek plaatsvindt.
Jodiumhoudend contrastmiddel kan bij bepaalde groepen patiënten leiden tot een allergische reactie of nierschade. Uw arts zal nagaan of u tot de risicogroepen behoort. In dat geval worden er extra maatregelen genomen voorafgaand aan het onderzoek.

Voorbereiding

Bij het maken van de afspraak voor de CT-scan informeren we u  over de noodzakelijke voorbereiding voor dit onderzoek voor u als patiënt. Het is belangrijk dat u deze aanwijzingen opvolgt. In de patiëntenfolder die u heeft ontvangen staat deze informatie ook.

  • We raden u aan om de dag voor het onderzoek voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter). Dit zorgt ervoor dat de contrastvloeistof na het onderzoek sneller uit uw lichaam is.
  • Krijgt u voor het onderzoek last van diarree, raakt u uitgedroogd of krijgt u nieuwe medicijnen die belastend zijn voor de nieren? Geef dit dan aan bij de arts of bel met de afdeling Radiologie. Telefoonnummer (0314) 32 95 05.
  • Twee uur voordat de CT Angiografie plaatsvindt mag u niets meer eten en drinken.

Uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Video over CT-scan

In de video ziet u wat u kunt verwachten als er een CT-scan wordt gemaakt. 

Laatst bijgewerkt op: 17 november 2023

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader