Kenniscentrum › Onderzoeken › Vaatonderzoeken

Vaatonderzoeken

Vaatdiagnostiek

Op de polikliniek Vaatchirurgie werken vasculair diagnostisch laboranten. Zij zijn speciaal opgeleid om de bloedvaten van het menselijk lichaam te onderzoeken. Onderzoeken die in het vaatlaboratorium worden uitgevoerd zijn:

Enkel-armindex en looptest

De enkel-arm-index is een onderzoek om vast te stellen of er vernauwingen in de slagaderen van de benen zitten. Hiervoor wordt de bloeddruk gemeten aan de bovenarmen en net boven de enkels. Vervolgens worden deze waarden met elkaar vergeleken. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de bovendruk in de armen is de enkel-arm-index.

Duplexonderzoek

Met het duplexonderzoek wordt de bloedstroom in de aderenen slagaderen bekeken. Het doel van duplexonderzoek is het vaststellen van afwijkingen aan de bloedvaten in de hals, armen, het bekken en de benen.

Angiografie

Angiografie is het maken van röntgenfoto’s van de bloedvaten. Het doel is om eventuele afwijkingen en/of vernauwingen van de bloedvaten in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof, dat ervoor zorgt dat de bloedvaten te zien zijn op de foto.
Deel deze pagina: