Kenniscentrum › Behandelingen › Spataderen › Operatieve behandeling › Operatieve behandeling bij spataderen
Operatieve behandeling bij spataderen
Spataderen zijn aderen in de benen, waarvan de kleppen niet goed functioneren. Hierdoor ontstaat er een terugstroom van bloed, waardoor de druk in de beenvaten hoger wordt en de aderen uitzetten. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voor spataderen:- gebruik van steunkousen;
- wegspuiten van spataderen;
- laserbehandeling bij spataderen;
- operatieve behandeling.
Operatiemogelijkheden
Afhankelijk van de plek van de spataderen zijn verschillende operaties mogelijk. Het is ook mogelijk dat meerdere methodes tegelijk worden toegepast:-
Plaatselijk afbinden van de aderen (crossectomie)
-
Strippen van spataderen
-
Verwijderen van oppervlakkige spataderen (convolutectomie)
De operatie vindt plaats onder narcose of met een ruggeprik. Na de operatie wordt een strakke steunkous aangedaan. Deze kous blijft de eerste 72 uur dag en nacht aan. Daarna bepaalt de ernst van de klachten hoe lang de steunkous nog gedragen moet worden.
De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op.
Adviezen na een spataderoperatie
Het is belangrijk om na een spataderoperatie de volgende adviezen op te volgen:- Wandel zoveel mogelijk en probeer zo weinig mogelijk stil te staan. Loop bij voorkeur 2 maal per dag 20 minuten stevig door. Gebruik het geopereerde been niet als standbeen als u stilstaat.
- Leg in de eerste week na de operatie het been omhoog tijdens het zitten. Gebruik ’s nachts een kussen onder het matras.
- Indien u pijn aan uw been heeft, neemt u dan een pijnstiller en ga een stuk wandelen. Hierdoor verminderen de pijnklachten en herstelt het been sneller.
- Gebruik een aantal keren per dag een ijszakje, dit vermindert de pijnklachten en zorgt ervoor dat de bloeduitstortingen sneller verdwijnen. Leg een doek tussen het ijszakje en de huid.
Controle na een spataderoperatie
Ongeveer een week na de operatie en na 10 weken wordt u gebeld door één van de verpleegkundig specialisten. Zij neemt met u het verloop van uw herstel na de operatie door en kan eventueel nog extra adviezen geven.Complicaties
Een spataderoperatie kan complicaties geven. Mogelijke complicaties zijn:- Bloeduitstortingen. Op de plek waar de spatader heeft gezeten hoopt altijd wat bloed op. Daardoor ontstaan na de operatie meestal bloeduitstortingen op het been. Deze verdwijnen na zes tot acht weken vanzelf.Het dragen van een steunkous helpt om klachten hiervan zoveel mogelijk te bep[erken. Er kunnen forse blauwe plekken ontstaan, omdat er een bloeding uit een bloedvat kan optreden. Bij zeer ernstige bloedingen kan het nodig zijn de bloeding operatief te stoppen.
- De wond in de lies geneest soms traag. Dat komt door de plek van de wond, deze ligt in een huidplooi. Soms sluiten de randen van de lieswond niet op elkaar aan. Als u dagelijks doucht en een droge pleister gebruikt, geneest dit normaal gesproken zonder problemen. Zelden treedt een wondinfectie op. De wond wordt dan dik, rood en pijnlijk en u krijgt koorts. Neem dan contact op met de polikliniek Vaatchirurgie.
- Trombose. Bij elke operatie is er een klein risico op een trombosebeen.
- Zenuwletsel. In het onderbeen loopt langs de grootste ader ook een zenuw. Bij het strippen kan die zenuw beschadigen. Hierdoor kan een doof of branderig gevoel aan de binnenzijde van het onderbeen ontstaan. Meestal is dit tijdelijk, al kan het herstel maanden duren.