KenniscentrumBehandelingen › Slagaderverkalking › Behandelingen bij slagaderverkalking

Behandelingen bij slagaderverkalking

Vernauwingen of verstoppingen in slagaders door slagaderverkalking kunnen veel klachten geven, bijvoorbeeld pijn bij het lopen, wonden, of zelfs een hartinfarct of beroerte. Afhankelijk van de klachten en de plaats en de lengte van de vernauwing/verstopping zijn er meerdere behandelmogelijkheden:
 • Looptraining:

  door regelmatig en veel te lopen nemen kleine bloedvaatjes de functie van grotere slagaders over en worden er meer bloedvaten in de benen gevormd. Daardoor verbetert de doorbloeding van de benen. Daarnaast verbetert de algehele gezondheid, waardoor de kans op nieuwe vernauwingen afneemt. 
  Lees meer over looptraining
 • Dotterbehandeling:

  Bij deze behandeling wordt een bloedvat wijder gemaakt door middel van een ballonnetje. Soms wordt ook een stent geplaatst, een buisje dat voorkomt dat de ader ‘terugveert’ in de oude stand. 
  Lees meer over de dotterbehandeling
 • Bypass-operatie:

  Om het bloed voorbij de verstopping of vernauwing te leiden, wordt een omleiding (bypass) aangelegd. Dit gebeurt door middel van een eigen ader of een kunstader.
  Lees meer over de bypass-operatie
 • Operatie aan de vernauwde slagader:

  door middel van een operatie wordt de slagader schoongemaakt. De plaque wordt uit de slagader verwijderd, waardoor het bloed weer beter kan stromen. Dit wordt gedaan in de liesslagader of in de halsslagader. 
  Lees meer over de operatie aan de liesslagader 
  Lees meer over de operatie aan de halsslagader
Deel deze pagina: