Overslaan en naar de inhoud gaan

Teendrukmeting

Onderzoek naar doorbloeding van de benen

Gepubliceerd op: 21 februari 2022

De teendrukmeting is een onderzoek naar de bloeddruk in de tenen. Aan de hand van deze meting is te zien of de klachten in de benen worden veroorzaakt door een vernauwing in één van de slagaders van het been. De teendrukmeting wordt uitgevoerd indien de enkel-arm-index niet te bepalen is door bijvoorbeeld wonden op het onderbeen of enkel. Maar ook bij mensen met diabetes mellitus wordt een teendrukmeting uitgevoerd. Bij deze patiënten is de bloeddruk gemeten aan de benen (enkel-arm-index) niet altijd betrouwbaar. De bloeddruk aan de tenen is wel betrouwbaar. Meestal wordt hiervoor de grote teen gebruikt, maar elke teen waar de bloeddrukmanchet  omheen past is geschikt voor een teendrukmeting. De gemeten bloeddruk wordt vergeleken met de bloeddruk gemeten aan de arm. De verhouding tussen deze twee metingen is de teen-arm index.

Verloop van het onderzoek

De bloeddruk wordt gemeten aan de bovenarm en aan de teen terwijl u ligt op een onderzoeksbank ligt. U krijgt hiervoor een bloeddrukband om de arm en om de teen. Eerst rechts en daarna ook links. De banden worden opgepompt, wat een drukkend gevoel kan geven.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Met een enkel-arm-index erbij duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.

Uitslag teen-arm-index

De vasculair diagnostisch laborant legt de uitslag van het onderzoek vast in een verslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist.

Betekenis van de uitslag

De teen-arm-index is een getal. Dit getal is de uitkomst van een deling: de bloeddruk in de teen gedeeld door de bloeddruk in de arm. Bij mensen met een goede bloedtoevoer naar de benen is de druk in de teen gelijk of  maar een klein beetje lager dan die aan de arm. De teen-arm-index is dan 0.7 of hoger. Als er sprake is van vernauwing of verstopping van een slagader naar het been zal de druk in de teen veel lager worden. Hiermee zakt ook de teen-arm-index naar 0.7 of lager. Daarnaast is de absolute waarde van de bloeddruk van de tenen ook belangrijk voor de specialist.

De teen-arm-index is 0.7 of groter

De bloeddruk in de teen is iets lager of gelijk dan die in de arm. Er is waarschijnlijk geen sprake van vernauwing in de slagader van het been.

De teen-arm index is 0,7 of kleiner

De bloeddruk in de teen is veel lager dan de bloeddruk in de arm. Dit wijst vrijwel zeker op een vernauwing in de slagader van het been.

 

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader