Overslaan en naar de inhoud gaan

Buikoperatie bij aneurysma van de buikslagader

Gepubliceerd op: 28 april 2022

Een aneurysma van de buikslagader kan operatief worden behandeld. Er zijn twee mogelijkheden: een buikoperatie of de EVAR-procedure. Voor iedere patiënt wordt zorgvuldig bekeken welke operatie het meest geschikt is.
De buikoperatie bij een aneurysma is een ingrijpende operatie. Er wordt een bloedvatprothese (een ader van kunststof) geplaatst in de slagader op de plek van het aneurysma.
De operatie is niet zonder risico. Daarom wordt het risico van een operatie zorgvuldig afgewogen ten opzichte van de kans op ruptuur (scheuren) van de aorta.  De kans dat een klein aneurysma (minder dan 5 centimeter doorsnede) scheurt, is niet groot.
Over het algemeen wordt een operatie overwogen bij een doorsnede van de aorta vanaf 5,5 cm. Bij vrouwen wordt vaak al bij een doorsnede van 5 cm besloten om te opereren.

Verloop van de operatie

De chirurg maakt een snee in de buik,van net boven de navel tot aan het schaambeen. Vervolgens wordt de aorta aan beide zijden van het aneurysma afgeklemd.
De chirurg knipt het aneurysma open en haalt eventueel aanwezige bloedstolsels eruit. Hij legt een bloedvatprothese in het aneurysma en hecht deze aan de onder- en bovenkant in de aorta vast. Daarna sluit hij de vaatwand om de prothese heen. Als er ook ernstige vernauwingen of verwijdingen in de bekkenslagaders aanwezig zijn, dan krijgt de patiënt een broekprothese. Dit is een bloedvatprothese met twee pijpjes die in de bekkenslagaderen wordt geplaatst.

Na de operatie

Na de operatie wordt de wond gehecht. De patiënt blijft enkele dagen in het ziekenhuis om te herstellen van de ingreep. Vaak blijft een patiënt na de operatie langere tijd moe, en moet de conditie opnieuw opgebouwd worden. Dit verloopt bij elke patiënt weer anders. Het is belangrijk om eventuele klachten aan te geven bij de controlebezoeken op de polikliniek.

Complicaties

Algemene complicaties die bij een operatie kunnen voorkomen, zijn een wondinfectie en trombose. Bij het plaatsen van een buis- en broekprothese zijn ook specifieke complicaties mogelijk zoals:

  • Nabloedingen (naadlekkage). Er kunnen nabloedingen ontstaan als de verbinding tussen de prothese en de slagader lekt. De buik wordt door de lekkage hard, bol en pijnlijk. Om te voorkomen dat er te veel bloed wordt verloren, is zo snel mogelijk een hersteloperatie nodig.
  • Minder goed op gang komen van de darmen. Dit gaat vanzelf of met behulp van medicatie over.
  • Verstoring van de nierfunctie. Omdat tijdens de operatie de aorta zo dicht bij de vertakking naar de nieren wordt afgeklemd, kan de functie van de nieren verstoord raken. Daar wordt dan ook extra op gelet tijdens de operatie.
  • Problemen met het hart. Er kunnen door de tijdelijke afklemming van de aorta problemen ontstaan met het hart. Daar wordt dan ook extra op gelet tijdens de operatie.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader