Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandelingen bij spataderen

Gepubliceerd op: 22 februari 2022

Voor mensen met spataderen zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste past, is onder andere afhankelijk van de ernst van de klachten, de omvang van de spatader en de ligging van de spatader.

Een aantal behandelingen kan op de polikliniek Dermatologie plaatsvinden. Voor andere behandelingen wordt u verwezen naar de vaatchirurg.

Spataderbehandeling met steunkousen

De behandeling met steunkousen is erop gericht, dat er zo weinig mogelijk bloed ‘terugloopt’ naar de voeten. Dit komt door de druk van de steunkous. De klachten bij spataderen verminderen hierdoor.

 

Wegspuiten van spataderen

Eén van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten wegspuiten van de spataderen. Deze behandeling wordt ook wel sclerocompressietherapie genoemd. Dit is een behandeling die de dermatoloog  op de polikliniek uitvoert. Het wegspuiten van spataderen wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.  

 

Laserbehandeling

De laserbehandeling bij spataderen is een gunstig alternatief voor het operatief verwijderen van spataderen. Deze behandeling is geschikt voor patiënten met spataderen die niet te dicht onder de huid liggen en een bepaalde dikte hebben. Door de hitte van de laserdraad wordt de spatader opzettelijk beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking en verandert het bloedvat binnen enkele weken in littekenweefsel.

 

Operatieve behandeling van spataderen

Afhankelijk van de plek van de spataderen zijn meerdere operaties mogelijk. Het is ook mogelijk dat meerdere methodes tegelijk worden toegepast.

Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader