Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling open been

Gepubliceerd op: 24 februari 2022

Een open been is een wond aan het onderbeen die niet of moeizaam geneest. De behandeling van een open been vindt plaats binnen het Wondcentrum, en in samenwerking met verpleegkundigen van de thuiszorg.

In het Wondcentrum vinden voor de behandeling diverse onderzoeken plaats om de oorzaak van het open been te achterhalen. De bloedvaten worden onderzocht door middel van doppler-onderzoek. Andere mogelijkheden zijn het afnemen van een wondkweek, röntgenonderzoek en bloedonderzoek.

Als het open been wordt veroorzaakt door een stoornis in het aanvoerende slagaderlijke systeem, wordt u behandeld door de vaatchirurg of de verpleegkundig specialist vaatchirurgie. Is een afwijking in het afvoerende aderlijke systeem de oorzaak, dan behandelt de dermatoloog het been en de wond.

Bloedtoevoer verbeteren

Als er een stoornis is van de aanvoerende bloedvaten (de slagaderen), zal de vaatchirurg of de verpleegkundig specialist de mogelijkheden in kaart brengen om de bloedvoorziening te verbeteren. Soms kan hiervoor een dotterprocedure of een operatie nodig zijn.

Bloedafvoer verbeteren

Het belangrijkste doel van de behandeling bij de dermatoloog is om de bloedafvoer vanuit het been naar het hart te verbeteren. Door een drukverband om het onderbeen aan te leggen, stroomt het bloed beter terug in de richting het hart. De verpleegkundige zwachtelt het been in door een verband aan te leggen van de voorvoet tot aan de knie. De druk is zo het grootst om de enkel en neemt richting de knie, geleidelijk af. Zo stroomt het bloed niet terug naar de voeten.

Samenwerking met verpleegkundigen van de thuiszorg

Om een open been zo goed mogelijk te behandelen is er een ‘zorgketen open been’ opgezet. In deze zorgketen werken de poliklinieken Dermatologie en Chirurgie van het ziekenhuis nauw samen met speciaal opgeleide verpleegkundigen van de meeste thuiszorgorganisaties.

 

Elastische kousen

Aan het eind van de behandeling (als de wond bijna dicht is) meet een bandagist een elastische kous aan. Dit gebeurt op de polikliniek Dermatologie. Deze kous moet de patiënt altijd blijven dragen. Het is belangrijk om de kousen regelmatig te vernieuwen. Omdat het elastiek slijt, vermindert de druk na verloop van tijd. Hierdoor kan er weer vocht in de benen komen waardoor opnieuw een open plek kan ontstaan.

Het verband en de elastische kous werken het beste als de kuitspieren regelmatig aangespannen worden. Hierdoor wordt het bloed naar boven gepompt; wandelen is dus erg belangrijk. Zwemmen mag als de huid van het been dicht is en het been niet meer gezwachteld wordt.

Langdurig rusten met het been op een stoel of in bed is niet goed, omdat de kuitspieren dan niet gebruikt worden. Bovendien worden de spieren en gewrichten stijf en neemt de kans op trombose (bloedpropje in de ader) toe. Langdurig staan is ook af te raden. Hierdoor ontstaat eerder ophoping van vocht in de benen.

Direct afspraak maken bij een (nieuwe) wond

Als er (opnieuw) een wond aan het been ontstaat, gaat u dan zo spoedig mogelijk naar de huisarts of maak een afspraak voor het eerstvolgende spreekuur. Hoe eerder de behandeling begint, hoe sneller de wond geneest. Zonder behandeling genezen deze wonden bijna nooit.

Meer informatie

Meer informatie over de behandeling van een open been vindt u in de folder Open been.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader