Overslaan en naar de inhoud gaan

Angiografie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten

Gepubliceerd op: 21 februari 2022

Angiografie is het maken van röntgenfoto’s van de bloedvaten. Het doel is om eventuele afwijkingen en/of vernauwingen van de bloedvaten in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een contrastvloeistof die ervoor zorgt dat de bloedvaten te zien zijn op de foto.

Voorbereiding

Voor een angiografie is een opname in het ziekenhuis nodig. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u twee uur van tevoren niet meer mag eten, drinken, roken of kauwgom kauwen.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan moet u hiermee misschien enkele dagen voor het onderzoek stoppen, afhankelijk van het soort bloedverdunner dat u gebruikt. Overlegt u dit altijd met uw behandelend arts. Over het gebruik van andere medicijnen krijgt u nadere uitleg van uw behandelend arts of van de verpleegkundig specialist.

Contrastvloeistof

Bij een angiografie wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Contrastvloeistof kan bijwerkingen geven. Een klein percentage van de patiënten blijkt overgevoelig te zijn voor contrastvloeistof. Daarnaast is het filteren van contrastmiddel uit het bloed belastend voor de nieren.

Bij overgevoeligheid of als de nierfunctie niet optimaal is, moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden voordat het contrastmiddel mag worden toegediend. Meer informatie hierover is te vinden in de folder Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de radioloog. Via een dun slangetje, dat wordt ingebracht in de liesslagader, spuit de radioloog de contrastvloeistof in. Direct daarna worden röntgenopnames gemaakt van de bloedvaten. Omdat tijdens het onderzoek een grote slagader is aangeprikt, hecht de radioloog de prikplaats van de slagader of laat de radioloog een plugje achter in het bloedvat om nabloedingen te voorkomen.

Uitslag

De radioloog legt de bevindingen van het onderzoek vast in een verslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandeld arts.
Meer informatie over de angiografie kunt u vinden in de folder Angiografie.

Röntgenbeeld van bloedvaten door middel van angriografie.

Laatst bijgewerkt op: 26 september 2023

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader