Overslaan en naar de inhoud gaan

Anatomie van de slagaderen

Het arteriële vaatstelsel

Gepubliceerd op: 25 februari 2022

De bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaders (ook arteriën genoemd) en de aders (ook wel venen genoemd). De slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen. Aderen zijn bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart.

Door de pompwerking van het hart is de bloeddruk in de slagaders ‘kloppend’ of ‘pulserend’. Dit is goed te voelen, bijvoorbeeld aan de polsslagader.
Naarmate de slagaderen verder van het hart af liggen, worden ze steeds kleiner. Dichtbij de organen en weefsels zijn de slagaderen zo klein geworden, dat we spreken van haarvaten.

Aorta

De aorta is de grootste slagader van het lichaam. Deze begint in het hart. Vanuit de aorta lopen slagaderen naar alle organen. De normale diameter van de aorta is 2 tot 3 cm.

Ter hoogte van de navel splitst de aorta zich in twee bekkenslagaderen (de rechter en linker arteria iliaca). Via deze twee slagaderen gaat het bloed verder naar de benen, de darmen, de blaas en de voortplantingsorganen.

Slagaderen naar de benen

De beide bekkenslagaderen splitsen zich ter hoogte van de lies opnieuw in de twee bovenbeenslagaderen (arteria femoralis). Ter hoogte van de knie vindt opnieuw een splitsing plaats, zodat er in het onderbeen drie slagaderen liggen.


Slagaderen naar de armen

Vanuit de grote lichaamsslagader, de aorta, ontspringt de ondersleutelbeenslagader (arteria subclavia). Dit is de slagader die de armen voor het grootste deel van bloed voorziet. De slagader loopt via de oksel verder naar de bovenarm. Ter hoogte van de elleboog splitst de slagader zich waardoor er twee slagaderen door de onderarm lopen. De slagader aan de zijde van de duim wordt gebruikt om de polsslag te kunnen voelen.

Slagaderen in de hals

Aan iedere zijde van de hals liggen twee slagaderen (de arteria carotis en de arteria vertebralis). Deze vier slagaderen zorgen er samen voor dat de hersenen van bloed worden voorzien. In de schedel vormen meerdere slagaderen een soort ring, de cirkel van Willis. Vanuit de cirkel van Willis vindt de verdeling van het bloed naar de hersenen plaats. Zo worden de hersenen altijd van bloed voorzien, ook als  één (of meer) van de aanvoerende slagaders verstopt zou raken.

Haarvaten

Haarvaten (capillairen) zijn zeer kleine bloedvaten die diep in de weefsels liggen. Doordat de wanden van de haarvaten poreus zijn, kunnen er voedingsstoffen en zuurstof door de wand heen. Zo worden zuurstof en voedingsstoffen afgegeven aan het omringende weefsel. Tegelijkertijd worden de afvalstoffen uit het weefsel via de haarvaten afgevoerd.

Laatst bijgewerkt op: 25 februari 2022

Anatomie aderen en slagaderen

Anatomie aderen en slagaderen

vatenaneurysma.PNG
Vaatchirurgen Slingeland beste behandelaars bij verwijde buikslagader