Blog › Blog Vaatchirurgie

Recente blogberichten

Corona maatregelen en veelgestelde vragen (Door: Femke Schulenbarg)

vaatchirurgische en wondzorg

Donderdag, 09 April 2020  
Zoals u wellicht heeft vernomen hanteert het Slingeland Ziekenhuis momenteel een aangepaste werkwijze in verband met de Corona (Covid-19) pandemie. Dit geldt ook voor de polikliniek Vaatchirurgie.
 
Door deze maatregelen kunnen wij de zorg niet leveren zoals wij dat gewend zijn of graag zouden willen doen. De huidige maatregelen vragen van ons, maar zeker ook van u een hoge mate van flexibiliteit. Naast het zo goed mogelijk verlenen van zorg, zo veel mogelijk op afstand, proberen wij momenteel onze werkzaamheden dusdanig in te richten dat wij de zorg voor Corona patiënten in onze regio zo goed mogelijk het hoofd kunnen bieden. Hierdoor zal een deel van ons team werkzaamheden verrichten die niet tot hun reguliere takenpakket behoren en ingezet worden buiten de directe vaatchirurgische zorg.
 
We kunnen ons goed voorstellen dat dit wellicht vragen bij u oproept.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

De Beweegmakelaar (Door: Marije Nijenhuis)

Woensdag, 27 Februari 2019  
Voor vaatpatiënten is voldoende beweging van groot belang. Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatproblemen en verbetert de conditie. Dagelijks bewegen en lekker sporten is goed voor iedereen en geeft zelfvertrouwen. Door sporten en bewegen onder deskundige begeleiding leert u naar uw lichaam te luisteren en herkent u wat wel en niet goed voor u is.
Toch is het soms nog lastig om te bepalen of u voldoende actief en bewust beweegt, wat u kan, wat u leuk vindt en welke mogelijkheden er voor u zijn om te bewegen en te sporten.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk 2018 voor Slingeland Ziekenhuis (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 25 September 2018  
Het Slingeland Ziekenhuis heeft ook voor 2018 het Vaatkeurmerk én het Spataderkeurmerk van Harteraad ontvangen. De vaat- en spataderzorg in het Slingeland Ziekenhuis voldoet aan de uitgebreide criteria die Harteraad hanteert.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Behandeling bij etalagebenen (Door: Femke Schulenbarg)

Wat kunt u verwachten?

Dinsdag, 21 Augustus 2018  
De vaatziekte ‘etalagebenen’ dankt zijn naam aan een kenmerkende klacht. Mensen ervaren vaak pijn als ze lopen, maar zodra ze stil gaan staan, bijvoorbeeld om even door een winkelruit te kijken, verdwijnen de klachten. Etalagebenen (de officiële benaming is claudicatio intermittens) worden veroorzaakt door ‘perifeer arterieel vaatlijden’. Er is dan sprake van slagaderverkalking (atherosclerose) in de benen.
 
Ervaart u pijnklachten bij het lopen? De eerste stap is dan dat u zich tot uw huisarts wendt. De huisarts zal u vragen stellen over uw klachten en u onderzoeken. Wanneer er sprake lijkt te zijn van etalagebenen zal de huisarts u veelal verwijzen naar de vaatchirurg voor aanvullend onderzoek.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Van Acetylcsalicylzuur naar clopidogrel (Door: Sanne Mooij, verpleegkundig specialist)

Verandering in de medicamenteuze behandeling

Maandag, 02 Juli 2018 Ruim een jaar geleden is de nieuwe Nederlandse richtlijn voor perifeer vaatlijden ( etalagebenen) uitgekomen. Eén van de adviezen in deze richtlijn is dat  alle patiënten met perifeer vaatlijden behandeld moeten worden met acetylsalicylzuur óf clopidogrel.
 
 
De richtlijn geeft de voorkeur aan clopidogrel. Deze voorkeur heeft een aantal redenen: Clopidogrel is inmiddels een goedkoper medicijn geworden. Daarnaast is bij het gebruik van clopidogrel het meestal niet nodig om een maagbeschermer te gebruiken, daardoor is het kosteneffectief ten opzichte van acetylsalicylzuur waarbij wél een maagbeschermer geadviseerd wordt. Maar de belangrijkste reden om te kiezen voor clopidogrel is het feit dat de lange termijnresultaten wat betreft de gevolgen van slagaderverkalking iets beter zijn.
 
 
De vaatchirurgen in het Slingeland Ziekenhuis volgen deze nationale richtlijn en zijn daarom begonnen om alle patiënten die bij hen onder behandeling zijn in verband met perifeer vaatlijden over te laten gaan op clopidogrel. Dit wordt besproken tijdens een controleafspraak op de polikliniek. Omdat acetylsalicylzuur nog steeds een goede behandeling is, nagenoeg gelijkwaardig aan clopidogrel, is de keus gemaakt om deze  aanpassing geleidelijk in te voeren.
 
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0


 
Archief