BlogRecente blogs › Van Acetylcsalicylzuur naar clopidogrel

Van Acetylcsalicylzuur naar clopidogrel

Verandering in de medicamenteuze behandeling

Sanne Mooij, verpleegkundig specialist

Maandag, 2 Juli 2018

Ruim een jaar geleden is de nieuwe Nederlandse richtlijn voor perifeer vaatlijden ( etalagebenen) uitgekomen. Eén van de adviezen in deze richtlijn is dat  alle patiënten met perifeer vaatlijden behandeld moeten worden met acetylsalicylzuur óf clopidogrel.
 
 
De richtlijn geeft de voorkeur aan clopidogrel. Deze voorkeur heeft een aantal redenen: Clopidogrel is inmiddels een goedkoper medicijn geworden. Daarnaast is bij het gebruik van clopidogrel het meestal niet nodig om een maagbeschermer te gebruiken, daardoor is het kosteneffectief ten opzichte van acetylsalicylzuur waarbij wél een maagbeschermer geadviseerd wordt. Maar de belangrijkste reden om te kiezen voor clopidogrel is het feit dat de lange termijnresultaten wat betreft de gevolgen van slagaderverkalking iets beter zijn.
 
 
De vaatchirurgen in het Slingeland Ziekenhuis volgen deze nationale richtlijn en zijn daarom begonnen om alle patiënten die bij hen onder behandeling zijn in verband met perifeer vaatlijden over te laten gaan op clopidogrel. Dit wordt besproken tijdens een controleafspraak op de polikliniek. Omdat acetylsalicylzuur nog steeds een goede behandeling is, nagenoeg gelijkwaardig aan clopidogrel, is de keus gemaakt om deze  aanpassing geleidelijk in te voeren.
 
 
ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Van Acetylcsalicylzuur naar clopidogrel

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)